Raft wel of niet en welke?

Na een tijd met de resinprinter bezig te zijn geweest had ik best wel vaak mislukkingen. Deze mislukkingen bestonden uit, onderdelen die niet geprint werden. Onderdelen die deels geprint werden. Onderdelen die kromtrokken. De oorzaak, ik kwam er niet achter tot nu dan.

Het meeste is te herleiden naar de raft, de eerste lagen die gebruikt wordt om het model aan de printplaat te hechten.

Hoe kwam ik hier achter? Deze lagen waren na het printen al deels krom op de hoeken. Naar mijn idee dus geen goede hechting. De instellingen aangepast om het probleem op te lossen hielpen deels. Deze instellingen kan ik hier niet universeel noemen omdat deze voor elke printer anders kunnen zijn. Het meeste heb ik geëxperimenteerd met aantal lagen, belichtingstijd en type raft.

Wat ook niet goed is is teveel objecten op je printplaat. Hierdoor wordt de feb-folie over een te groot deel stijf door de aanwezige raft en kan niet meer goed bewegen om de print los te laten.

Nu concentreer ik mijn objecten op het midden van de printplaat. Ook heb ik besloten om een raft met opstaand randje te gebruiken. Dit randje zorgt voor stevigheid van de raft en voorkomt omkrullen van de hoeken.

Voor mijn prints gebruik ik nu de volgende instellingen.
Raft met opstaand randje, vijf lagen dik. Een lange belichtingstijd 35s. En de print langzaam laten optrekken na de belichtingstijd 15 mm/m. Deze wijzigingen hebben voor mij goed gewerkt. Verder niet teveel objecten tegelijk willen printen. Dat kan voordelig lijken maar als hiermee een kwart mislukt ben je duurder uit.

JohnT

Geef een reactie