Het programma Lychee Slicer kan de manier waarop je met je SLA-printer werkt aanzienlijk vereenvoudigen, verbeteren en versnellen. Volgens de beschrijving van de makers! Hieronder vrij vertaald en aangevuld met persoonlijke ervaring.
Zelf ben ik onlangs begonnen met het programma te gebruiken. Ik heb in principe een hekel aan het gebruik van online software daar je altijd een internetverbinding nodig hebt en je niet voor 100% weet wat anderen doen met jou gegevens! Maar goed mijn nieuwsgierigheid was dermate groot dat ik deze stap toch heb gezet.
Het programma, dit is gratis te gebruiken maar de opties voor gevorderd gebruik zijn uitgeschakeld. Op zich niet zo'n ramp alles wat ik wil gebruiken (in eerste instantie) is aanwezig in de gratis versie. registratie is overigens 5,00 euro per maand. Ik moet voor mijzelf nog uitmaken of dit loont. Overigens hebben ze een aanbieding van het eerste jaar voor 3,00 euro per maand.
Hieronder enkele punten van belang.
Met functies zoals het automatisch genereren van ondersteuning, plaatsing van rafts en uithollen, wil Lychee Slicer het werken met je SLA-printer veel gemakkelijker maken dan wat de standaard software van de fabrikant van je printer biedt. De software is er voor Linux, macOS en Windows, zowel de gratis als betaalde versies van Lychee Slicer hebben kant-en-klare ondersteuning voor bijna 75 verschillende merken 3D-printers.
Lychee Slicer wordt geleverd met drie mogelijke licentieversies: een gratis optie met beperkingen en advertenties en twee betaalde versies met een gratis proefperiode van 30 dagen.
De gebruikersinterface (UI) van Lychee Slicer zou bekend moeten zijn bij degenen die FDM-slicers zoals Cura of PrusaSlicer hebben gebruikt. Over het algemeen bestaat de workflow van de slicer uit een proces dat uit vijf delen bestaat, waarbij de printerconfiguratie alleen hoeft te worden uitgevoerd wanneer de software voor het eerst wordt gebruikt.
Zoals eerder verteld ondersteund de software minstens 75 merken/typen printers. De installatie van je printer verloopt zeer eenvoudig. Je selecteert het door jou gebruikte type uit een lijst en klaar is je instelling. Natuurlijk blijft het mogelijk de instellingen naar jou wensen aan te passen.
Nadat je de printer hebt ingesteld, wordt de software geladen in de weergave kun je modellen aan het bed toevoegen, schalen en oriënteren. Ook is het mogelijk je object te repareren en toegang krijgen tot de functies "Magic" en "Measure", die we later in dit artikel zullen beschrijven.
Support kan automatisch en/of handmatig worden aangebracht. Ik heb mij laten vertellen dat de software heel goed is in het automatisch genereren van support, voor mij in eerste instantie de reden om is naar het programma te kijken. Bij de instellingen van het support is veel mogelijk.
Ik wil nog een aantal bijzonderheden noemen, er is nog veel meer te vertellen maar daarvoor verwijs ik graag naar de website van de makers https://mango3d.io/downloads/
Magische modus
"Magische modus" is in wezen een knop met één klik die automatisch de positie, ondersteuningsstructuur en oriëntatie optimaliseert van een of meerdere modellen die u op de bouwplaat laadt. Dit is een uitstekende functie waarmee veel nieuwe SLA-gebruikers gebruik van kunnen maken.
De “Island Detector” wordt gebruikt om automatisch te identificeren waar je mogelijk extra support in het model nodig heeft. Hoewel deze functie ook beschikbaar is in zowel ChiTuBox als Formware, stelt de detector van Lychee geavanceerde gebruikers ook in staat om hun supportstructuur aan te passen aan hun exacte behoeftes.
Real-time uitholling, opvulling en genereren van afvoergaten
Hoewel het geen pure noodzaak is voor slicersoftware, zullen de functies voor het uithollen, opvullen en het maken van afvoergaten Lychee Slicer gebruikers in staat stellen te besparen op kostbare resin en toch sterke prints te maken.
JohnT
Een gedachte over “Lychee Slicer”
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.
Inmiddels alweer een tijdje met deze slicer bezig en tot de conclusie gekomen dat het automatisch aanbrengen van support e.d. bij mij niet zo goed werkt. Mogelijk heeft dit te maken met de kleine onderdelen die ik print. Het automatisch aanbrengen van support werkt wel goed maar als ik ga printen laat het object los van het support. Plus dat het support op soms onmogelijke plaatsen wordt aangebracht, hiermee bedoel ik dat ik er niet goed bij kan om te verwijderen.
Ik breng nu op de volgende wijze supports aan. Ik laat het programma de eilandjes opzoeken (een handige functie) en zet op die eilandjes het support wat ik wil gebruiken, klein, gemiddeld of zwaar. De zware support voorkomt dat mijn object loslaat van het support. Als ik alle eilandjes heb gehad zet ik nog support op plaatsen waarvan ik denk dat het wel wat ondersteuning kan gebruiken.
Inmiddels ben ik wel zo tevreden over deze slicer dat ik tot aanschaf ben overgegaan.
JohnT